Подкрепата на имунната ви система е ключова с наближаването на зимата. Най-добрият начин да направите това е като спазвате здравословна диета, която е богата на храни, поддържащи имунната система. Яденето на храни, богати на ключови витамини и минерали, ще ви предпази от прихващане на вируси или ще ви предпази от често или тежко разболяване. Ето няколко храни за подпомагане на имунната система.

Чесънът е мощен и задължителен зеленчук, който трябва да включите в диетата си. Със своите противогъбични и антибактериални свойства, чесънът помага да се поддържат здрави полезните, чревни бактерии, което е от съществено значение за имунното здраве.

Чесънът има високо съдържание на антиоксиданти и противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за защита срещу патогени. Основни съвети: добавете чесън към готвене, супи, къри и пържени картофи. Нарежете чесъна и оставете за няколко минути, за да помогнете за освобождаването на алицина, съединение, което има страхотни антимикробни свойства. Също така, 70% от вашите имунни клетки се намират в червата, така че да имате здрава стомашно-чревна система е изключително важно да се работи там.

Джинджифилът е друго силно противовъзпалително средство с антиоксидантни, антивирусни и антибактериални свойства. Джинджифилът е чудесен за стимулиране на храносмилателните ензими и чудесен за подвижността на червата. Подпомагането на храносмилателната система ще помогне за поддържане на имунното здраве. Основен съвет: добавете нарязан на кубчета джинджифил към храната или към топла вода.

Гъбите (особено шийтаке, стриди и рейши) са чудесни за поддържане на имунната система, повишаване на енергията и намаляване на възпалението в тялото. Бета-глюканите помагат за стимулиране на имунната система да работи по-ефективно и насърчават растежа на полезните бактерии в червата. Медицинските гъби се използват от векове за медицински цели.

Портокал/Червени плодове/Зеленчуци – са богати на бета каротин: това е червено-оранжев пигмент, който се превръща във витамин А в тялото. Витамин А е противовъзпалителен витамин и помага за защитата на лигавиците, покриващи носа, синусите и устата. Вашите лигавици са естествена физическа бариера срещу патогени, предотвратявайки навлизането на микроорганизми (бактерии и вируси) в тялото.

Куркумата съдържа куркумин, мощно съединение с противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, което помага за защита на имунните клетки от увреждане и блокира действието на възпалителни молекули. Куркумата може да помогне и при автоимунни състояния като болестта на Crohn или улцерозен колит. Добавете куркума към мазнините, за да подпомогнете усвояването. Например куркума към мляко или към омлет.